Wakil Menteri: Ramai Ahli Parlimen Tak Berada Dalam Dewan Kerana Sejuk | Malaysia News

Wakil Menteri: Ramai Ahli Parlimen Tak Berada Dalam Dewan Kerana Sejuk

Wakil Menteri: Ramai Ahli Parlimen Tak Berada Dalam Dewan Kerana Sejuk

Kuala Lumpur – Sukar buat ahli parlimen untuk kekal duduk di Dewan Parlimen kerana suhunya yang sejuk. Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Mohamed Hanipa Maidin, berkata bahawa masalah kekurangan ahli parlimen juga berlaku di seluruh dunia, bukan hanya di Malaysia.

“Biasanya kami (ahli parlimen kerajaan) cukup baik tetapi kadang-kadang … apabila anda menjadi ahli parlimen, anda akan tahu sendiri. Bukan mudah bagi kami untuk duduk lama kerana terkadang duduk di Dewan Parlimen itu menyenangkan. Saya fikir ini adalah normal (tidak cukup korum),” katanya ketika ditemui di lobi Parlimen hari ini, iaitu Rabu (27/11).

“Saya fikir di negara lain, anda tidak akan berharap seorang ahli parlimen itu akan kekal selamanya,” tambahnya.

Menurutnya, ini juga berlaku pada masa pemerintahan Barisan Nasional (BN). “Itu sebabnya kita memiliki loceng yang akan digunakan oleh Speaker untuk memanggil para wakil rakyat. Bagi saya, perkara ini hanya masalah kecil, “katanya lagi.

Beliau mengatakan ini hanyalah sebagai tanggapan terhadap kekurangan ahli parlimen dari kerajaan di Dewan Parlimen malam tadi.

Jumlah kehadiran yang kecil hampir pasti akan mengganggu proses meluluskan RUU Pembekalan (Belanjawan) 2020 bagi Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga, dan Masyarakat.

Namun, kerajaan tetap berjaya meluluskan RUU tersebut setelah memperoleh majoriti empat undi, sewaktu Speaker mengumumkan sejumlah 32 bersetuju berbanding 28 lagi yang tidak bersetuju.

Pihak pembangkang kemudiannya meminta undi berbelah bahagi dilakukan, tetapi keputusan itu tetap memihak kepada kerajaan dengan keputusan 45-28.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply